Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΤΕΛΗ ΕΡΤ ΜΕΣΩ ΔΕΗ: ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ


Που δίνει τα λεφτά μας η ΕΡΤ
και τι διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε



H διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε με περηφάνια την συμφωνία της με τις 2 κατά τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στα 14,5 εκατομμύρια Εύρο για την περίοδο 2006-2008, ενώ ο Παναθηναϊκός (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πήγες) στα 16 εκατομμύρια Εύρο για το διάστημα 2007-2010. Η είδηση μάλιστα επικοινωνηθηκε από τους κρατικούς τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς ως ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ΕΡΤ & απαρχή μιας νέας εποχής για το αθλητικό τμήμα της.
Τι σημαίνει αυτό για σένα αγαπητέ Έλληνα πολίτη, ποδοσφαιροφιλε ή μη?
Σημαίνει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ότι καλείσαι να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 30,5 εκατομμύρια Εύρο (και κάτι ψιλά), ήτοι 10,4 δις δραχμουλες , στην επόμενη 3ετια. Λεφτά τα οποία η (ήδη υπερχρεωμένη απο υπεράριθμο προσωπικό κ τηλεοπτικά πανηγυρακια) ΕΡΤ δεν υπάρχει περίπτωση να βρει απο άλλους πόρους, πλην των μηνιαίων εισφορών σου!!
Την στιγμή που ο ΑLPHA (ιδιωτικός σταθμός με πλήρως οργανωμένο τμήμα πώλησης διαφημιστικού χρόνου) κατάφερε φετος να εισπράξει λιγότερα απο 2,3 εκατομμύρια Εύρο για τα αντίστοιχα παιχνίδια του Ολυμπιακού (περιπου 145.000 Ευρω ανα παιχνίδι), η ΕΡΤ καλείται να εισπράξει τα υπερτριπλασια απλά για να μην ζημιωθεί!!! Δηλαδη 485.000 Ευρω ανα αναμετάδοση, κατι πρακτικως αδύνατον με βάση το κοστος μοναδας του τηλεοπτικού χρονου + την διάρκεια της αναμετάδοσης.. Τα ίδια φυσικα θα ισχυσουν και για το πακετο του Παναθηναϊκού.
Σημειωτέον οτι ο ανταγωνιστής της ΕΡΤ στα δικαιώματα του Ολυμπιακού (ALPHA ) προσέφερε λιγότερα απο 5 εκατομμύρια Ευρω....με άλλα λογια, η ΕΡΤ προσέφερε 45% περισσοτερα απο τον ανταγωνιστη , χωρις ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ για την μεγαλη αυτη διαφορα......
Η φράση-κλισε 'κοινωνική πρόκληση' σε περιόδους ανέχειας & ανεργειας, μάλλον ωχρια...
Ο κ. Παναγοπουλος - προεδρος/τσαρος/αυτοκρατωρ της ΕΡΤ- δηλωσε οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τις αντιδρασεις των πολιτών (βλ. έμμεσων μισθοδοτων) και οτι 'το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με καθε κόστος!'
Καθε κόστος λοιπον? ΝΟ PROBLEM mister . Γιατί εγω ΔΕΝ προτίθεμαι να χρηματοδοτήσω το γαϊτανάκι δημοσιων σχεσεων σας αγαπητέ κυριε Τζεγκις Χαν-καναλαρχη. ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ:

Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή : εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.

Το ΤΠKΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!


ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ «ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
ΕΝΑ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΟΦΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ.......ΝΑ ΔΩ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΦΟΥΚΑΡΑ ....

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Φίλοι για Πάντα!!...Part ΙΙ

Η Συγκεκριμένη γυναίκα στο VIDEO είχε βρεί αυτό το Λιοντάρι χτυπημένο στο δάσος, σχεδόν ατοιμοθάνατο. Το πήρε σπίτι της με δική της ευθύνη και το φρόντισε με δικά της έξοδα.

'Οταν το λιοντάρι συνήλθε κάλεσε κάποια φιλοζωική εταιρία και το πήρε σε ένα ζωολογικό κήπο, για την περαιτέρο φροντίδα του. Το VIDEO αυτό τραβίχτηκε όταν η γυναίκα πήγε μετά απο αρκετό καιρό στο ζωολογικό κήπο να δει τι κάνει το λιοντάρι.





Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

On-line Παραγγελία σπέρματος!!!


Θέλετε να αποκτήσετε γιο με λευκό δέρμα «καυκάσιας φυλής», με πράσινα μάτια όπως η ομάδα των Σκανδιναβών, καστανά μαλλιά και έξυπνο; Κάντε κλικ στο όνομα «κύριος Ατζε». Αμέσως μετά θα δείτε φωτογραφίες του Ατζε όπως είναι τώρα και όπως ήταν παιδάκι. Αν μείνετε ευχαριστημένοι με τα χαρακτηριστικά και την εξυπνάδα του Ατζε, τότε τι απομένει; Η παραγγελία του σπέρματός του, το οποίο κοστίζει 275-350 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσθέσετε και άλλα 300 ευρώ για την αποστολή του σπέρματος, εντός Ευρώπης, το οποίο τοποθετείται σε φιαλίδιο με ξηρό άζωτο και συσκευάζεται κατάλληλα.
Ολα αυτά συμβαίνουν στο εικονικό μικρο-σύμπαν. Ολα εκτός από τα δύο τελευταία βήματα, δηλαδή, το σπέρμα που φτάνει από το Διαδίκτυο και η σύλληψη μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα. Στον κόσμο της αποκαλούμενης online γονιμοποίησης, στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες σπέρματος, όπως η «Cryos», η οποία καυχιέται ότι από το 1991 έχει συμβάλει επιτυχώς σε 12.000 εγκυμοσύνες, και η «European sperm bank».
Οι εταιρείες αυτές μέσω των ιστοσελίδων τους, εκτός από λεπτομερείς πληροφορίες, παρέχουν στους ενδιαφερόμενους τις λίστες τους που περιλαμβάνουν τους δωρητές-πωλητές σπέρματος, για να επιλέξουν τον κατάλληλο από μια σειρά χαρακτηριστικών, φυσικών και ψυχικών. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν και τη φυλή και να μάθουν ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο του δότη. Αμέσως μετά την επιλογή, σύμφωνα με τις οδηγίες του φυλλαδίου, γίνεται η παραγγελία online, ενώ η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα. Μόλις εισπραχθούν τα χρήματα το «εμπόρευμα» στέλνεται σε έναν γιατρό εμπιστοσύνης ή σε μια κλινική όπου θα γίνει η τεχνητή γονιμοποίηση.
Το προϊόν που πουλιέται είναι εγγυημένο. Η «European sperm bank» επιβεβαιώνει ότι ακολουθεί αυστηρά τους νόμους της Ε.Ε. κι εξηγεί ότι το σπέρμα που πωλείται έχει περάσει από εξετάσεις ώστε να είναι πιστοποιημένα υγιές, δηλαδή, να μην υπάρχουν υποψίες για αφροδισιακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.
Ομως, στη Δανία, όπου οι δύο αυτές τράπεζες σπέρματος έχουν την κεντρική έδρα τους, υπάρχει μεγάλη πολεμική στην online γονιμοποίηση. Ο νόμος στη χώρα αυτή απαγορεύει κάθε διάκριση στην επιλογή του σπέρματος και η αγοροπωλησία στο Διαδίκτυο δημιουργεί ηθικούς ενδοιασμούς

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Χοληστερίνη ένας σύγχρονος μύθος!

Χοληστερίνη: το θέμα της «καλής» και της «κακής» χοληστερίνης είναι πιθανόν ένας από τους μεγαλύτερους ιατρικούς μύθους της εποχής μας, έχει δημιουργηθεί και προωθείται από την φαρμακευτική διαφήμιση


Τα δεδομένα που ακολουθούν στηρίζονται σε ανακαλύψεις 3 τουλάχιστον βραβείων Νόμπελ.


Πριν από μερικούς μήνες διαβάζαμε σε κύριο άρθρο από τη σύνταξη των New York Times ότι "Πρόσφατα ανακοινώθηκε μελέτη όπου αφού χορηγήθηκαν για 2 χρόνια νέα υπολιπιδαιμικά φάρμακα σε ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη, το πάχος της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία τους διπλασιάστηκε. Τα αποτελέσματα ήταν γνωστά εδώ και 2 χρόνια δεν είχαν όμως ανακοινωθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Τα δύο αυτά φάρμακα έκαναν πωλήσεις 5 δις $ το προηγούμενο έτος" (The New York Times, 16 Jan 2008 ).

Ο Dr. Ρον Ροζντέιλ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στη διατροφή και το μεταβολισμό και αν δεν έχετε ήδη δει το σχετικό βίντεο How You Have Been Fooled by Good and Bad Cholesterol, δείτε το οπωσδήποτε. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τι ακριβώς είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι ένα μόριο λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη για πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μεμβράνης των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος (για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών: μόρια που μεταφέρουν τη πληροφορία στο νευρικό σύστημα), μεγάλου αριθμού ορμονών, ως καύσιμο για τον καρδιακό μυ κ.ά. Χαμηλα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του: σεξουαλικές δυσλειτουργίες, περισσότερο στρες, λιγότερη ενέργεια.
Ποια είναι λοιπόν η σχέση της χοληστερίνης με την βλάβη στα αγγεία και την αθηρωμάτωση; Είναι γνωστό ότι όταν προκληθεί βλάβη στο τοίχωμα ενός αγγείου, τότε η χοληστερίνη προσκολλάται σ’ αυτό για να επικαλύψει τη βλάβη, έτσι δημιουργείται μια αθηρωματική πλάκα. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τον Brown-Goldstein στο Νόμπελ ιατρικής το 1985. Αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη δεν είναι η αιτία που κλείνουν αρτηρίες αλλά ένας δεύτερος μηχανισμός άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση που υποστούν βλάβη τα αγγεία μας. Η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα σε μορφή μεγάλων (καλά) και μικρών (κακών) μορίων. Τα μικρά μόρια διεισδύουν πιο εύκολα και επικάθονται στο τοίχωμα των αγγείων ενώ τα μεγάλα μεταφέρονται στο αίμα χωρίς να επικάθονται στα τοιχώματα. Κανένα φάρμακο δεν επιδρά στο μέγεθος αυτών των μορίων. Όπως περιέγραψε ο Linus Pauling (2 βραβεία Νόμπελ) και ο συνεργάτης του ερευνητής Matthias Rath οι βλάβες στα αγγεία μας προκαλούνται κυρίως λόγω έλλειψης βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Παλαιότερα όταν δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη της βιταμίνης C η ναυτικοί που δεν έτρωγαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά πάθαιναν μια ολική ρήξη στα αγγεία τους από πλήρη έλλειψη βιταμίνης C και πέθαιναν από εσωτερική αιμορραγία. Αυτό που συμβαίνει στο σύγχρονο άνθρωπο είναι ένα χρόνιο σκορβούτο. Αυτή η έλλειψη δεν πραγματοποιείται σε μήνες όπως στους ναυτικούς αλλά σε χρόνια.
Παρόλο που λήψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική η αλλοίωση λόγω επεξεργασίας των τροφών τις στερεί από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το σύγχρονο τοξικό περιβάλλον αυξάνει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πρόσληψη μέσα από τις τροφές. Η ελάχιστη ημερήσια δόση για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού είναι 1000 mg. Φανταστείτε ότι ένα πορτοκάλι περιέχει 55 mg, αν βέβαια το φάμε με τη φλούδα και τα κουκούτσια, μέσα σε λίγες ημέρες αφού κοπεί από το δέντρο. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει αρκετή C και αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων.
Σε αυτό το σημείο το σώμα δίνει εντολή στο συκώτι να παράγει παραπάνω χοληστερίνη έτσι ώστε να επιδιορθώσει, έστω και επιφανειακά, τη βλάβη. Αν οι βλάβες βέβαια είναι πάρα πολλές και η χοληστερίνη που επικάθεται σε αυτές το ίδιο, τότε τα αγγεία αποφράσσονται και έχουμε στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά κ.λπ. Η λύση είναι να χορηγήσουμε βιταμίνη C αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκαταστήσει τη βλάβη. Αυτό έχει αποδειχθεί με μελέτες που δείχνουν ότι μετά από χορήγηση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και το πάχος της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Αν λοιπόν, αντί να αυξήσουμε τη χορήγηση βιταμίνης C, χορηγήσουμε υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα οποία σταματάνε την παραγωγή χοληστερίνης στο ήπαρ τότε επιδεινώνουμε την εικόνα και σταματάμε και τον 2ο μηχανισμό άμυνας.
Για να φέρετε την χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να:
  • Καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως βιταμίνη C
  • Μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, αναψυκτικά, πατάτες)
  • Ασκήστε καθημερινά Αυξήσετε τα ω-3 λιπαρά οξέα

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Κουκουλο-απαγόρευση...οδηγίες προς ναυτιλομένους


COPY-PASTE απο την Νίκη Λυμπεράκη πόστ γραμμένο στο blog του Αθήνα984 (http://www.athina984.gr/node/43613 )


Η σκέψη της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να μπει ένα τέλος στις ταραχές και τις λεηλασίες έχει σπείρει τον πανικό. Η ποινικοποίηση της κουκούλας προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις από διεθνείς οίκους μόδας, καθώς θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσουν τις κολεξιόν τους...Φίλοι και γνωστοί πακετάρουν τα Αρμάνι τους σε κούτες με σκοπό να τα καταχωνιάσουν σε κανένα υπόγειο για να μην έχουν τραβήγματα...ώσπου να παρέλθει η εποχή της κουκουλο-απαγόρευσης.
Πολλοί δε, είναι εκείνοι που σκέφτονται σοβαρά να ιδρύσουν μυστικές λέσχες κουκούλας, όπου συμπολίτες μας θα μπορούν να περιφέρονται φορώντας τα δημοφιλή αξεσουάρ, κάτω από τη μύτη των αρχών...
Η κοινότητα των emo έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, με τα κρούσματα αυτοκτονικού ιδεασμού να αυξάνονται κατακόρυφα ώρα με την ώρα....
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο, ελέγχονται ως ανακριβείς, η πολιτική ηγεσία του τόπου προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της πλήρους απαγόρευσης όχι μόνο της κουκούλας, αλλά και οποιασδήποτε, λεκτικής ακόμη, αναφοράς σε αυτές, άμεσα ή εμμέσως.
Κατά συνέπεια, μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, εκτός από την περιβολή, θα πρέπει κανείς να προσέχει και τις εκφράσεις του.
Κλισέ του τύπου :
Είχε δεν είχε τον κουκούλωσε...
Ψήνεσαι στον πυρετό... πήγαινε σπίτι και κουκουλώσου
Κουκούλωσαν το σκάνδαλο
Το κουκούλι του μεταξοσκώληκα κ.α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ δια ροπάλου...
Επειδή, βεβαίως, η ποινικοποίηση της κουκούλας θα δημιουργήσει εντονότατα προβλήματα, σε συνδυασμό πάντα και με το φαινόμενο του θερμοκηπίου (ξαφνικές νεροποντές το καλοκαίρι κ.α.), το σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να προβλέπει και εξαιρετικές περιπτώσεις.
Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, πολίτες που δεν μπορούν να μένουν σε στεγασμένο χώρο όταν βρέχει, θα πρέπει να έχουν προβλέψει, εντός 3μήνου αποκλειστικής προθεσμίας, ότι επίκειται κατακλυσμός και να υποβάλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι τελευταίες, εξετάζοντας κατά περίπτωσιν, θα δύνανται να χορηγούν ειδική άδεια για χρήση κουκούλας, η οποία, πάντως, θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας (επικρατέστερη εκδοχή το ανώτατο τρεις ώρες), ενώ παράλληλα, ο έχων την άδεια θα υποχρεούται να προσαρμόσει στην κουκούλα του μικροκάμερα και GPS που θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τις κινήσεις του....
Δεν πάμε καλά μου φαίνεται....
Τα σπάει το Πόστ...μπράβο ρε Νίκη!!!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ


ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ


1. Βρόμικες συσκευασίες Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλιαμισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια απόγιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐπου περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από τοπεριεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλάάλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν τομικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σεκίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια νασαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στονερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες πουχρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.

2. Σφιχτοδεμένες σακούλες Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιοθα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύοντανσακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα πουυπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με τηνπερίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα μετα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό μεκάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και ναείναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.

3. Ελλιπής διαχωρισμός Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερανα πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, ότανυπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπωςσυμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο τωντσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει καιγια τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουνπλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, πουδεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

4. Λάθος υλικά Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν ναπετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωσησυσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» τηνύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία πουχρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινάαπορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναιγεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ,μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα μεαντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά,βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγεςχαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σεκαταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά ναξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπουυπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως έναμαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμεξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί νατις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει τηνανακύκλωση», εξομολογήθηκε ένας μανάβης.. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης,που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσατσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπωςδιαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματατροφών, λάδια κ.λπ.. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσασε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία τουδιαχωρισμού στο εργοστάσιο.. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουνπλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναικαλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδιαλογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στιςπλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στηδιαδικασία ανάκτησης.. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για ναεξοικονομούμε χώρο.. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογήγίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες,κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα,ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή απόφυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιάδερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από ταδέντρα.. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδιακαι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τιςχρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται,επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δενανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για τηνανακύκλωσή τους).. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία,χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τιςγυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικάκαι μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποίααγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικάταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο πουχρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμεναγραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.. Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια απόποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.. Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά,απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε , σακουλάκια απόκαπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από τοπακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή ταέντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) πουπωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι,το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνεςκαι όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίουπου τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλαπου χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, ταπλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτεςπου δεν ακούμε κ.λπ.. Συσκευασίες τετραπάκ. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες,ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχ ων κ.λπ.. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
ΣΥΜΠΙΕΖΩ:Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπωςβλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στηνπερίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.

ΠΛΕΝΩ:Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες,αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουνυπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.

ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά,χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχιγιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για τηνανακύκλωσή τους.

ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώόταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για ναδιευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Κάποιος Να Μας Μάθει Να Ψωνίζουμε. Επειγόντως!

Στην Ολλανδία διδάσκουν τα παιδάκια πώς να γίνουν καλοί καταναλωτές. Εδώ ποιος θα διδάξει τους ενήλικες;

Λοιπόν, διάβασε ένα στοιχείο: Η Ελλάδα είναι η Νο1 αγορά πολυτελών προϊόντων στον κόσμο. Στον Κόσμο. Στη Γη. Νούμερο ένα. Numero Uno. Δεν το λέω εγώ, private έρευνα της Nielsen το λέει για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας. Είμαστε Νο1 σε κατά κεφαλήν κατανάλωση Porsche Cayenne, Νο2 στην κατανάλωση La Prairie, στην πρώτη πεντάδα σε όλες (όλες) τις μεγάλες και διάσημες μάρκες. Παγκοσμίως.

Παράλληλα, όπως προφανώς ξέρoυμε, η Ελλάδα δεν είναι η Νο1 χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Δεν είναι ούτε Νο2. Ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα. Είναι κάπου στο Νο26-Νο28, ανάλογα με το ποια λίστα διαβάζεις. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Είμαστε μικρομεσαίοι και ψωνίζουμε σαν μεγιστάνες. Δεύτερο συμπέρασμα (ίδιο με το πρώτο, με άλλα λόγια): Είμαστε αδαείς και ελαφρώς μπουρτζόβλαχοι, που ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε για να πάρουμε ρούχα που έχουνε απάνω το logo του brand φαρδύ-πλατύ.

Κάθε φορά που βλέπεις τη γραμματέα να σουλατσάρει με τσάντα 1500 ευρώ και παπούτσια των 500, η απορία δεν έχει να κάνει μόνο με την πηγή των χρημάτων, αλλά και με την πλήρη άγνοια της γραμματέως για την αξία του χρήματος. Είναι αλήθεια ότι ως λαός δυσκολευόμαστε λίγο με το concept, καθώς ιστορικά κουβαλάμε υπερβολικά πολλά κόμπλεξ, έχουμε ζήσει φτώχιες μεγάλες μέχρι σχετικά πολύ πρόσφατα, κι αυτό έχει περάσει με βλαβερές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των παππούδων και των μπαμπάδων μας και, μοιραία, και σε μας.
Όλο αυτό το κιμπάρικο το Ελληνικό το στυλ, το "τα 'χω και τα πετάω, κι αν δεν τα 'χω, πάλι τα πετάω για να μοιάζει ότι τα 'χω", είναι ένα ψυχικό σύμπλεγμα με συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές. Αλλά πρέπει να φταίει και κάτι άλλο, δεν μπορεί. Κι άλλες χώρες έχουν περάσει φτώχια, γιατί είμαστε εμείς οι πρώτοι στον κόσμο, οι χειρότεροι, οι πιο γκάου καταναλωτές της Γης;

Σύμφωνα με τη Nielsen, πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτά, ούτε στο Ντουμπάι, ούτε στις Μόσχες, ούτε στα Λονδίνα. Πουθενά. Μόνο εδώ είναι το φαινόμενο τόσο έντονο. Είναι, ομολογουμένως, περίεργο. Και στους καιρούς που ζούμε, είναι και τρομερά επικίνδυνο.

Την ώρα που η ίδια η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση (δεν είναι αστείο), μια πιο υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά θα ήταν αυτονόητη -αλλά πού ξέραμε ποτέ το μέτρο για να το έχουμε στην καταναλωτική συμπεριφορά;

Στην Ολλανδία (Νο11 πλουσιότερη χώρα), όπου ως γνωστόν οι άνθρωποι είναι φρικτά τσιγκούνηδες, είχαν μια καλή ιδέα: Ένα μάθημα/σεμινάριο που διδάσκεται σε παιδάκια, ώστε να μάθουν να καταναλώνουν και να μην επηρεάζονται από τις διαφημίσεις. Κάτι παρόμοιο δεν θα ήταν και πολύ αποτελεσματικό στην Ελλάδα, βέβαια, όπου οι γονείς είναι η καταλυτική επιρροή στο θέμα. Τα δικά μας τα παιδάκια μαθαίνουν μια χαρά να σπαταλάνε ασύστολα (καθώς η οικονομία καταρρέει), αλλά τουλάχιστον οι διαδηλώσεις τους είναι οι πιο στυλιστικά άψογες στην ιστορία των μαζικών αγώνων -και έχουν κάνει και δώδεκα χρόνια θρησκευτικά στο σχολείο.