Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Γαϊδουράκια για... άρμεγμα!


Στην Ελλάδα, τα συναντάς κυρίως στα μαγευτικά σοκάκια της Σαντορίνης και της Ύδρας να κουβαλούν τουρίστες. Ίσως είναι ένα από τα λίγα πράγματα, για τα οποία είναι χρήσιμα στη χώρα μας... ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Ένας Βέλγος αγρότης αξιοποιεί για το γάλα τους μερικά εξ Αρκαδίας ορμώμενα θηλυκά γαϊδουράκια, παράγοντας τη βάση των υλικών για μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα.Η κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς βρίσκεται στο Chateau des Mottes και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και γρήγορα «γιγαντώθηκε». «Για 30 χρόνια είχαμε στο σπίτι επτά γαϊδούρια. Μάθαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος και το 1998 αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να αξιοποιήσουμε τα γαϊδουράκια μας. Στήσαμε την επιχείρηση με τα χέρια μας, χωρίς καμία επιδότηση. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της μονάδας που φέρει τον τίτλο «Εκτροφή Όνων στη Χώρα των Λόφων».

Σήμερα, η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 100 γαϊδούρια που όλα τους ανήκουν στη φυλή «αρκαδικός όνος». «Τα ζώα τα πήραμε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Κυρίως τρώνε χόρτο, που το Βέλγιο δεν διαθέτει γιατί οι αυξημένες βροχοπτώσεις το καταστρέφουν. Αναγκαζόμαστε να το αγοράζουμε από την Ισπανία. Κάθε χρόνο βγάζουμε περίπου τέσσερις τόνους γάλα», προσθέτει. Το γάλα διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου με λιανική τιμή που ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο.Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία και τον Καναδά.

Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.

Όπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν το διέθεταν ως φάρμακο και το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Μέσα σε γαϊδουρινό γάλα έπαιρνε το μπάνιο της η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.«Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό.
Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να επιδοτηθεί η αγορά ιπποειδών για αγροτουριστικές ή κτηνοτροφικές μονάδες», πιστεύει ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.

8 σχόλια:

Swell είπε...

Καλησπέρα, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα γαϊδούρια στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια τέτοια στην Ελλάδα.

Katerina ante portas είπε...

Πολύ μου αρέσει το άρθρο σου! Θα το σχολιάσω σε επόμενο ποστ μου και θα δανειστώ το κομματάκι από τον τιμοκατάλογο καλλυντικών.

KitsosMitsos είπε...

Πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο ποστ!
Γιατί τελικά πολλά κρύβονται στις παραδόσεις και στα παλιά...

Jason είπε...

Το γάλα της γαϊδούας όντως θεωρείται εξαιρετικής ποιότητος προϊόν, και θεωρείται και το κοντινότερο στα ανθρώπινο.

Ωραίοι οι τύποι που είχαν τη σκέψη αυτή.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Σε λίγο καιρό θα πρέπει να αγοράσουμε όλοι απο μια γαιδούρα γιατί με τις τιμές του γάλατος που έχουν πάρει την ανηφόρα δεν βλέπω να τα βγάζουμε πέρα..

www.radionext.gr είπε...

Θα πάω Τήλο με μια φίλη μου ξεφτύλω!!
Απορούσα γιατί η γυναίκα μου με έλεγε συνέχεια "γάϊδαρο"..
Το ζωντανό της φωτογραφίας φοράει προφυλακτικό γιατί περνάει από "παρθένα" χωράφια..
Καλό καλοκαιρι Λιλύκα..
Jean

Ανώνυμος είπε...

mipws kserei kapoios na mou pei ean yparxei kapoia etairia edw stin ellada pou na agorazei gaidourino gala?...euxaristw!

Ανώνυμος είπε...

mipws kserei kapoios na mou pei ean yparxei elliniki etairia pou na agorazei gaidourino gala?...euxaristw!