Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Δικαστήριο..καταδικάζει κυβερνητική υπηρεσία στην Φιλανδία

Η σύνδεση στο Διαδίκτυο που ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση Aland στη Φινλανδία έχει αποσυνδεθεί μετά από τη διαπίστωση ότι παρέβη τον νόμο περί πειρατείας της CIAPC.

Για την αποσύνδεση, έδωσε διαταγή ένα δικαστήριο, και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν η πρώτη εντολή (ενέργεια) αποσύνδεσης απο το διαδίκτυο για λόγους αντι-πειρατείας.

Οι τελευταίοι μήνες έχουν μετατρέψει το θέμα της πιθανότητας αποσύνδεσης, των χρηστών που αντιβαίνουν τις διατάξεις περι αντιπειρατείας, από το Διαδίκτυο σε καυτό θέμα.

Η Γαλλία ήταν στην πρώτη γραμμή των αποσυνδέσεων και πολλές άλλες χώρες έχουν δείξει ότι θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν τις παρόμοιες πολιτικές, παρά τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες ότι τέτοιες ενέργειες είναι μια δυσανάλογη απάντηση στις προσωπικές δραστηριότητες των ιδιωτικά διανεμόμενων αρχείων.

Μέχρι τώρα, η γενική εντύπωση είναι ότι είμαστε πολύ μακρυά ακόμα από αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν πραγματικά. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.!!!

Σύμφωνα με μια έκθεση του Piraattiliitto, το κέντρο πληροφοριών πνευματικών δικαιωμάτων και αντι-πειρατείας (CIAPC) στη Φινλανδία έχει χρησιμοποιήσει έναν νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας που μπήκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2006, που του δίνει το δικαίωμα να αποσυνδέει ένα χρήστη που παραβαίνει τα περί αντιπειρατείας, από το Διαδίκτυο.

Εντούτοις, αυτή η δραστική δράση - που είναι πιθανά η πρώτη σχετική με την αντι-πειρατεία αποσύνδεση στην Ευρώπη - έρχεται με πρόσθετη διαμάχη.

Γιατί ο χρήστης δεν ήταν κάποιο παιδί που μοιράζεται τα αρχεία από την κρεβατοκάμαρά του σε μια οικιακή σύνδεση, αλλά ήταν ένας κυβερνητικός υπάλληλος που χρησιμοποιεί μια κυβερνητική σύνδεση στο Διαδίκτυο για να ανταλλάζει μουσικά βίντεο.

Σε πραγματικά δυσανάλογο ύφος αντι-πειρατείας, αυτό το γεγονός δεν σταμάτησε την CIAPC από να διακόψει την κυβερνητική σύνδεση μέσω του περιφερειακού δικαστηρίου Ahvenanmaan.

Σύμφωνα με την CIAPC η σύνδεση, που χρησιμοποιήθηκε από τον ISP Alands Datakommunikation, χρησιμοποιούταν από την επαρχιακή κυβέρνηση Aland.

Είναι ασαφές εάν αυτή η δράση προκάλεσε oποιαδήποτε ζημιά στην κυβερνητική επιχείρηση αλλά είναι πιθανώς ασφαλές να ειπωθεί ότι δεν την βοήθησε με κανένα τρόπο.

Στέλεχος της Aland ο Niklas Karlman είπε για το γεγονός: «Ως εργοδότες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι υπάλληλοι μας δεν συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες. Λαμβάνουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την πληροφόρηση μεταξύ των υπαλλήλων μας. Γνωρίζουμε αυτήν την απειλή στην ασφάλειά μας.»

Σύμφωνα με την έκθεση, το φινλανδικό λόμπι πνευματικών δικαιωμάτων θεώρησε αιφνιδιαστική την κύρωση αποσύνδεσης στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς οι νομοθέτες να ακούνε τις απόψεις οποιωνδήποτε ανεξάρτητων νομικών ή τεχνικών εμπειρογνωμόνων.

Η διαδικασία έχει επικριθεί σκληρά από το Electronic Frontier Finland (EFFI).

Ο πρόεδρος του EFFI, Ville Oksanen, χαρακτηρίζει τη διαδικασία νομοθεσίας «σαν την πιο βρώμικη που έχει δεί ποτέ».

Η πράξη πηγαίνει επίσης άμεσα ενάντια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που, αυτόν τον Απρίλιο, αποδοκίμασε παρόμοια σχέδια των κρατών μελών να αποσυνδέουν χρήστες από το διαδίκτυο για παρόμοιες ενέργειες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι η αποσύνδεση των απλών χρηστών που ανταλλάσουν αρχεία θα ήταν «συγκρουόμενη με τις αστικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις αρχές της αναλογικότητας, της αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας».

Φαίνεται ότι ακόμη και η κυβερνητική δραστηριότητα μπορεί να αναστατωθεί αυτές τις μέρες στο όνομα της επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Jeronimo Groovy είναι και πάλι εδώ!
Τον ανοίξαμε ξανά!!! Σε λίγες μέρες στα ραδιοφωνά μας!
http://www.jeronimogroovy.gr/

Skouliki είπε...

περασα να πω μια καλησπερα