Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Άφησε πίσω του 130 χήρες και πάνω από 200 ορφανά

Ο «Δον Ζουάν της Κένυας» πέθανε πλήρης ημερών και άτυπος κάτοχος του (ακατάρριπτου) ρεκόρ πολυγαμίας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ O πλέον πολυγαμικός άνθρωπος στον κόσμο, ο Κενυάτης Ανσέντους Ακούκου, πέθανε σε χωριό της Δυτικής Κένυας, αφήνοντας «ορφανές» τις 130 γυναίκες του και τα περίπου 200 παιδιά του να κλαίνε πάνω από τον τάφο του. Ο «Δον Ζουάν της Κένυας», όπως τον αποκαλούσαν, πέθανε πλήρης ημερών στις 3 Οκτωβρίου σε ηλικία 92 χρόνων, σε μια χώρα με προσδόκιμο ζωής μόλις τα 54 χρόνια.

Η «καλή αρχή» είναι το παν: ο εκλιπών παντρεύτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών, όχι μία αλλά πέντε γυναίκες ταυτόχρονα!

Στα 35 του είχε προλάβει να κάνει 45 γάμους! Παντρεύτηκε την τελευταία του γυναίκα, μια 18χρονη Κενυάτισσα, το 1992, σε ηλικία 74 ετών. Λέγεται ότι έκανε συνολικά 130 γάμους, είχε πάρει διαζύγιο πλέον των 80 συζύγων του και, σύμφωνα με τα Μέσα της Κένυας, είχε αποκτήσει 104 κόρες και 106 γιους και πάνω από 200 καταγεγραμμένα εγγόνια, όπως και άγνωστο αριθμό δισεγγόνων. Οι συμπατριώτες του τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Danger», δηλαδή «Κίνδυνος», για την «επικίνδυνη γοητεία» που κατάφερνε να ασκεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας. «Με φωνάζουν “Κίνδυνο” επειδή καμία γυναίκα δεν μπορεί να μου αντισταθεί» είχε δηλώσει κάποτε, προσθέτοντας με περισσή μετριοφροσύνη: «Ήμουν ανέκαθεν όμορφο αγόρι, ήξερα πώς να ντύνομαι και πώς να μιλάω στις γυναίκες».

Από τις προίκες των γάμων τής κάθε κόρης του έχτισε μια εκκλησία και δύο σχολεία για τα παιδιά του, έγινε ιδιοκτήτης στόλου ταξί, τα οποία οδηγούσαν οι γιοι του, καθώς και πολλών εμπορικών καταστημάτων. Η οικογένειά του επεκτάθηκε λόγω μεγέθους σε τέσσερα χωριά στην περιοχή Ντίουα. Ο εκλιπών πατριάρχης είχε φροντίσει να σπουδάσει τα παιδιά του, πολλά από τα οποία εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της χώρας ως γιατροί, μηχανικοί, δάσκαλοι και αστυνομικοί.

Όσοι τον γνώριζαν, βεβαιώνουν ότι ήξερε κάθε παιδί (του) με το όνομά του, από ποια γυναίκα του προερχόταν και έμενε διαδοχικά, βάσει προγράμματος, στα σπίτια των συζύγων του.

Ως το τέλος της ζωής του ο Ακούκου υπήρξε ευγενής άνθρωπος, ενώ τις συμβουλές του ζητούσαν όλοι, ως και οι πολιτικοί της χώρας. Εκμεταλλευόμενος αυτήν τη φήμη, εμφανιζόταν στους δημοσιογράφους και στους τουρίστες που τον επισκέπτονταν μόνο αντί αδράς αμοιβής.

Στην Κένυα, χώρα ως επί το πλείστον χριστιανική, η πολυγαμία δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ωστόσο αντιμετωπίζεται με ανοχή στο πλαίσιο των φυλών και των εθιμικών νόμων.

http://www.youtube.com/watch?v=TauP4NLtvLE&feature=player_embedded#!


Δεν υπάρχουν σχόλια: