Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Στην κόλαση της πλαστικής σακούλας

Φτιάχνονται μέσα σε 1 δευτερόλεπτο...χρησιμοποιούνται για 20 λεπτά και λιώνουν σε...200 χρόνια. Με τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα μόνο, θα μπορούσαμε να περιτυλίξουμε τον πλανήτη μας...60 φορές! .
Διαβάστε περισσότερα: http://news.ert.gr/c/1/367402.asp

Διαβάζοντας το σχετικό άρθρο και γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητες είναι οι Ελληνικές αλυσίδες των Super Market στα θέματα του περιβάλλοντος, θεωρώ πιθανότερο να χρεώνουν τις σακούλες παρά να χρησιμοποιήσουν βιοδιασπώμενες ή άλλου τύπου οικολογικές.
Άρα το μπαλάκι μετατίθεται σε μας. Θα δεχτούμε να χρεωνόμαστε τις πλαστικές σακούλες ή θα μπούμε στη διαδικασία να φέρνουμε μαζί μας δικές μας;

6 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Συμπτωματικά σήμερα είδα μια γυναίκα που κρατούσε μια πάνινη νομίζω τσάντα που έγραφε "I am not a plastic bag!"

Στις περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ εδώ ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει (φτηνές) πάνινες σακούλες για πολλαπλές χρήσεις, αντί να παίρνει τις γνωστές πλαστικές που εκτός των άλλων σκίζονται και εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Για να κατασκευαστεί μία χάρτινη σακούλα χρειάζεται να πέσει ένα δέντρο. Για να κατασκευαστεί μία πάνινη χρειάζεται... Οπότε... να φέρνουμε στο μαγαζί σακούλες μόνοι μας και να μη τις πετάμε στην όμορφη μας φύση... Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κανείς. Το θέμα όμως είναι να ενημερωθούμε σωστά γιατί αυτό που φαίναται προοδευτικό μπορεί να είναι και το αντίθετο.

Jason είπε...

Κανονικά κάνουν πάνω από 1000 χρόνια να λιώσουν.
Πασίγνωστη γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ χρεώνει πλέον τις πλαστικές σακούλες. Και δεν είναι για λόγους κέρδους.

KitsosMitsos είπε...

Αλήθεια, πόσοι από εμάς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι αντίστοιχο; Διαβάσαμε για ολόκληρα χωριά και πόλεις στο εξωτερικό που κάνανε ολόκληρη προσπάθεια για το συγκεκριμένο θέμα.
Γιατί είναι ξεβόλεμα, αλλά αξίζει τον κόπο.

www.radionext.gr είπε...

Η Τασμανία ελεύθερη απο πλαστικές σακούλες

Τον Απρίλιο του 2003 το παραθαλάσσιο θέρετρο του Κόουλς Μπέι στην Τασμανία, κηρύχθηκε επίσημα ως «η πρώτη αυστραλιανή πόλη ελεύθερη από τις πλαστικές σακούλες». Τα καταστήματα προσφέρουν στους καταναλωτές δύο επιλογές: χάρτινες επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες (προς 25 σεντς η μία) ή υφασμάτινες τσάντες (προς 2,50 δολάρια). Εμπνευστής της πρωτοβουλίας ο Μπεν Κίρνεϊ, ιδιοκτήτης αρτοποιείου και πρόεδρος του τοπικού οργανισμού τουρισμού, ο οποίος σε συνεργασία με περιβαλλοντική οργάνωση κατέθεσε την πρότασή στις αρχές και συντόνισε την προσπάθεια. Σήμερα, το Κόουλς Μπέι προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, που φτάνουν εκεί για να πάρουν μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

tzonakos είπε...

Θα αρχίσω να χρησιμοποιώ υφασμάτινες, δεν το ειχα σκεφτεί, ντροπή μου.