Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Έγκληματα στον Κυβερνοχώρο....

Μετά από άπειρες ώρες κουβέντας στο STUDIO του 984 με τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Ξυνόπουλο για τα δρώμενα που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες που αφορούσαν τα blogs τους blogers , τα σκάνδαλα , τους εκβιασμούς … και τα δικαιώματα της IP μου έστειλε
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον mail στο οποίο μου παραθέτει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία…
Πριν σας το παραθέσω θα ήθελα να σας πω ότι οι άποψη του Γιάννη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.



Συμβαίνει να γίνονται πράγματα κάτω από μανδύα καλυμμένα...

Περνάει νόμος εξαιτίας του πρες τζι αρ, ενώ στην πραγματικότητα κάτι άλλο συμβαίνει.
Εκτός από αυτόν που πιάσανε, οι υπόλοιποι κάνανε την δουλεία μέσα από την βουλή (όπως αναφέρει η ειδησιογραφία) διότι ξέρανε ότι υπάρχει άβατο.

Προσπαθήσανε να προκαλέσουνε όσο μπορούσανε περισσότερο για δυο λόγους:

Ο πρώτος ήταν για να έχει αναγνωσιμότητα και αυτό το πέτυχε με την ιστορία του Ζαχόπουλου, και ο άλλος ήταν να προκαλέσει την κοινή γνώμη ώστε να έρθει καπέλο αυτή η επικύρωση της σύμβασης για τo ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που έχει πάνω του τα σχετικά link


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΤ:
Nομοσχέδιο για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο.
29/02/2008

(Ξένη δημοσίευση)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΤ:

Νομοσχέδιο για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα,28Φεβρουαρίου 2008 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Με την ισχύουσα ποινική νομοθεσία, χωρίς πρόσθετες ειδικές διατάξεις, η αντιμετώπιση των αδικημάτων στο διαδίκτυο - Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο» - Δυνατότητα άρσης του απορρήτου για όλα τα εγκλήματα, τα οποία τελούνται μέσω συστήματος υπολογιστή και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος - Διατάξεις για την διευκόλυνση της εξασφάλισης των δεδομένων του υπολογιστή, ώστε να μη μπορεί να σβήσουν τα ίχνη και δυσχερανθεί η αποκάλυψη και βεβαίωση των εγκλημάτων που τελούνται μέσω αυτού Στην τελική φάση της ολοκλήρωσής της βρίσκεται η κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου που αφορά την «

Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο
». Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στους επόμενους μήνες (σύντομα θα δοθεί προς επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής -ΚΕΝΕ), αντιμετωπίζεται κατά τρόπο αποτελεσματικό η εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του: 1. Εναρμονίζονται οι εθνικές νομοθεσίες σε ότι αφορά την ποινικοποίηση συγκεκριμένων μη νομίμων συμπεριφορών, όπως είναι η παράνομη πρόσβαση σε σύστημα υπολογιστή, η διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας και η τέλεση αδικημάτων μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. (Η ποινική αντιμετώπιση για τα εγκλήματα αυτά στο Διαδίκτυο, θα καλύπτεται από την ποινική νομοθεσία, όπως ήδη ισχύει. Επίσης το απόρρητο στο Διαδίκτυο θα αίρεται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπει η ισχύουσα ποινική νομοθεσία, χωρίς πρόσθετες ειδικές διατάξεις). 2. Συμπληρώνονται οι δικονομικές διατάξεις, που ισχύουν στα συμβαλλόμενα μέρη ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα των αστυνομικών αρχών να διεξάγουν τις έρευνές τους σε «πραγματικό χρόνο» (real time) και να διασφαλίζουν και συλλέγουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία στην εθνική επικράτεια πριν αυτά χαθούν οριστικά.

3. Προσαρμόζονται οι κανόνες, που περιέχονται στις συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την έκδοση και τη δικαστική συνδρομή.
Ειδικότερα ,σημειώνεται ότι τιμωρούνται: · Οι κάθε είδους παρεμβολές σε δεδομένα και συστήματα υπολογιστή (Hackers, κλοπές δεδομένων κλπ.). · Και τα διενεργούμενα μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών αδικήματα. Ιδιαίτερα αυστηρή αντιμετώπιση γίνεται στα μέσω του διαδικτύου τελούμενα αδικήματα παιδικής πορνογραφίας.
Με τις δικονομικές διατάξεις του νομοσχεδίου διευκολύνεται η διακρίβωση των αδικημάτων που τελούνται μέσω του Διαδικτύου με τη διασφάλιση της διατήρησης και την αποτροπή καταστροφής των ιχνών και αποδεικτικών στοιχείων που καταγράφονται, στο διαδίκτυο, κατά την τέλεση των αδικημάτων αυτών. Συγκεκριμένα, ο πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να προβαίνει άμεσα στις απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτροπή καταστροφής των ιχνών και των αποδεικτικών στοιχείων αυτών και να αναφέρει άμεσα στις εισαγγελικές αρχές και στην ΑΔΑΕ για τις δικές τους ενέργειες. Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου αυτού σε συνδυασμό με εκείνου για το απόρρητο των επικοινωνιών, που ταυτόχρονα προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα διασφαλισθεί κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο κάθε πολίτης από αδικήματα και επιθέσεις στην προσωπικότητά του, που γίνονται μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Επισημαίνεται ότι η ΑΔΑΕ ήδη από το έτος 2005 έχει εκδώσει Κανονισμούς για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, για τη διασφάλιση του απορρήτου διαδικτυακών υποδομών και για τη διασφάλιση του απορρήτου εφαρμογών και χρήστη διαδικτύου (Κανονισμοί 632 α, 633 α και 634 α / 14.1.2005, ΦΕΚ 88 Β΄/26.1.2005), στο πλαίσιο εκτέλεσης του άρθρου 19 του Συντάγματος.



Πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία έγινε για να γίνουν ποινικά (σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση για την ασφάλεια του διαδικτύου) αστικά αδικήματα όπως το να κατεβάζεις μουσική μέσα από την διαδικασία ανταλλαγής αρχείων.
Ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι σε κανένα ελληνικό μέσω μαζικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικό ή μη, δεν ειπώθηκε κουβέντα για το θέμα αυτό .
Ακόμη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο δελτίο τύπου, δεν μιλάει πουθενά για το θέμα των δικαιωμάτων.
Το σύστημα (internet) παρακολουθείτε, έστω και άτυπα. Τώρα αυτό παει να θεσμοθετηθεί. Να παρακολουθείται όχι για την πραγματική διασφάλιση της παραβίασης προσωπικών δεδομένων ή άλλων αυτονόητων (ποινικά εγκλήματα, παιδοφιλία, εκβιασμός, κατασκοπία, διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντία κτλ) αλλά για να σταματήσει το ηλεκτρονικό ¨παραεμπόριο¨ όπως το ονομάζουν.
Αντί οι πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές στις πωλήσεις των ¨πνευματικών τους¨ έργων, επειδή αυξήθηκαν οι χρήστες του διαδικτύου παγκόσμια, προσπαθούν να κρατήσουν τις ίδιες τιμές ή να τις αυξήσουν για να χρηματοδοτήσουν την πάταξη της ελεύθερης διακινήσεις στο διαδίκτυο.
Εδώ μιλάμε για τον ορισμό του μονοπωλίου. Στην ελεύθερη αγορά, όταν κάτι δεν πουλάει ψάχνεις να βρεις τι φταίει.
Για να γίνει μια συμφωνία οικονομικού χαρακτήρα, πρέπει να συμφωνούν και τα δυο μέρη. Αυτός που πουλάει και αυτός που αγοράζει.
Σε αυτή την περίπτωση, αυτός που πουλάει δεν διαπραγματεύεται την τιμή, και αν δεν πληρωθεί αυτό που ζητάει, τότε έχει την δυνατότατα να ασκήσει πιέσεις για να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής.


Σχετικό άρθρο για την απόφαση σταθμό της Ε.Ε. θα βρείτε και στο … http://blog.radionext.gr/?p=400



Ακολουθεί το μεταφρασμένο το κείμενο που μιλάει εκτός των άλλων για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και είναι μέρος της σύμβασης για την καταπολέμησης της εγκληματικότητας μέσω του διαδικτυου:


Τίτλος - αδικήματα που σχετίζονται με παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
and related rights και των συγγενικών δικαιωμάτων
Άρθρο 10 - αδικήματα που σχετίζονται με παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων
1 Κάθε μέρος θεσπίζει τέτοια νομοθετικά και άλλα μέτρα, όπως μπορεί να είναι αναγκαίο να καθιερωθούν ως ποινικά αδικήματα βάσει του εσωτερικού δικαίου, την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως ορίζεται σύμφωνα με το δίκαιο του εν λόγω μέρους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει υπό την πράξη των Παρισίων της 24 Ιουλίου του 1971 την αναθεώρηση της σύμβασης της Βέρνης για την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της συνθήκης για την πνευματική ιδιοκτησία, με την εξαίρεση των ηθικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συμβάσεις αυτές, όταν οι πράξεις διαπράττονται εκ δόλου , σε εμπορική κλίμακα και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού συστήματος.
2 Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θεσπίζει τα νομοθετικά και άλλα μέτρα, όπως μπορεί να είναι αναγκαίο να καθιερωθεί ως ποινικά αδικήματα βάσει του εσωτερικού δικαίου, η παράβαση των συγγενικών δικαιωμάτων, όπως ορίζονται βάσει του δικαίου του εν λόγω μέρους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει βάσει της Διεθνούς σύμβασης για την προστασία των ερμηνευτών, των παραγωγών φωνογραφημάτων και των οργανισμών ραδιοτηλεόρασης (Σύμβαση της Ρώμης), η συμφωνία για τις εμπορικές πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του WIPO για τις εκτελέσεις και τα φωνογραφήματα, με την εξαίρεση των ηθικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις συμβάσεις αυτές, όταν οι πράξεις διαπράττονται εκ δόλου, σε εμπορική κλίμακα και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού συστήματος.

3 Α μέρος μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμα να μην επιβάλει ποινική ευθύνη σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου σε περιορισμένες περιπτώσεις, με την προϋπόθεση ότι άλλα αποτελεσματικά ένδικα μέσα έχουν στη διάθεση τους και ότι η εν λόγω κράτηση δεν παρεκκλίνει από το μέρος που τις διεθνείς υποχρεώσεις που ορίζονται στις διεθνείς τα μέσα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου

3 σχόλια:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Πολύ καλό κείμενο..Δεν το είχα πάρει πρέφα.Καλησπέρα lily

KitsosMitsos είπε...

Χμμμ...Χρήσιμα τα γραφόμενά σου...

www.radionext.gr είπε...

Αγαπητή Λιλύ

Πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία έγινε για να γίνουν ποινικά (σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση για την ασφάλεια του διαδικτύου) αστικά αδικήματα όπως το να κατεβάζεις μουσική μέσα από την διαδικασία ανταλλαγής αρχείων.

Ένα τελευταίο σχόλιο είναι ότι σε κανένα ελληνικό μέσω μαζικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικό ή δεν ειπώθηκε κουβέντα για το θέμα αυτό .

Ακόμη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο δελτίο τύπου, δεν μιλάει πουθενά για το θέμα των δικαιωμάτων.

Το σύστημα (internet) παρακολουθείτε, έστω και άτυπα. Τώρα αυτό παει να θεσμοθετηθεί!!

Να παρακολουθείται όχι για την πραγματική διασφάλιση της παραβίασης προσωπικών δεδομένων ή άλλων αυτονόητων (ποινικά εγκλήματα, παιδοφιλία, εκβιασμός, κατασκοπία, διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντία κτλ) αλλά για να σταματήσει το ηλεκτρονικό ¨παραεμπόριο¨ όπως το ονομάζουν.

Αντί οι πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές στις πωλήσεις των ¨πνευματικών τους¨ έργων, επειδή αυξήθηκαν οι χρήστες του διαδικτύου παγκόσμια, προσπαθούν να κρατήσουν τις ίδιες τιμές ή να τις αυξήσουν για να χρηματοδοτήσουν την πάταξη της ελεύθερης διακινήσεις στο διαδίκτυο.

Εδώ μιλάμε για τον ορισμό του μονοπωλίου.

Στην ελεύθερη αγορά, όταν κάτι δεν πουλάει ψάχνεις να βρεις τι φταίει!!

Για να γίνει μια συμφωνία οικονομικού χαρακτήρα, πρέπει να συμφωνούν και τα δυο μέρη.

Αυτός που πουλάει και αυτός που αγοράζει.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτός που πουλάει δεν διαπραγματεύεται την τιμή, και αν δεν πληρωθεί αυτό που ζητάει, τότε έχει την δυνατότατα να ασκήσει πιέσεις για να εφαρμοστούν μέτρα καταστολής.