Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Πινελιές τέχνης από το σύγχρονο Ιράν

Δέκα εικαστικοί καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές παρουσιάζουν έργατους σε μια παλιά πολυκατοικία της Αθήνας

Tο 2007 η λέξη «Ιράν» ήταν εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στοΙντερνετ. Από τα δελτία ειδήσεων, δεν λείπει επίσης ποτέ. Συνοδεύεταισυχνά από τις εκφράσεις «πυρηνικό πρόγραμμα», «Αξονας του Κακού» και«Θεοκρατικό καθεστώς». Σχεδόν όλες οι πληροφορίες που ακούμε για τηχώρα αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. ΟιΙρανοί απουσιάζουν από τα τηλεοπτικά πλάνα. Εκπροσωπούνται μονάχα απότους πολιτικούς και θρησκευτικούς τους ηγέτες. Ισως αυτός να ήταν καιο λόγος που παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση «Το λιοντάρικάτω από το ουράνιο τόξο» που διοργανώνεται αυτή την περίοδο στοπλαίσιο της φουάρ Art Athina και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο.Επιτέλους, το πρόσωπο της σύγχρονης Περσίας αποκαλύπτεται κάτω από τη«μαντήλα» που της έχουν φορέσει τα διεθνή ΜΜΕ. Και μας κλείνει τομάτι.

Εργα που ξεχωρίζουν
Επιμελητής του αφιερώματος είναι ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Γεωργίου, ο οποίος πέρασε μερικούς μήνες στην Τεχεράνη. Υστερα από κοπιώδη έρευνα επέλεξε και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τη δουλειά δέκα σύγχρονωνΙρανών εικαστικών, από διαφορετικές γενιές. Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι η καθημερινότητα, οι φόβοι, οι ελπίδες, τα όνειρα, οι αντιλήψεις, τα προβλήματα των απλών ανθρώπων που ζουν στην Περσία. Ως«πρώτη ύλη» οι καλλιτέχνες έχουν τα κοινωνικά ερεθίσματα, το χιούμορ,την ευαισθησία, ένα είδος λεπταίσθητου ευφυούς σχολιασμού που κάνουντα έργα τους να ξεχωρίζουν από αυτά που συνήθως βλέπουμε στην Ευρώπηκαι την Αμερική.
Πρώτη ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη της έκθεσης είναι το κτίριο όπου φιλοξενείται. Ο 4ος και ο 5ος όροφος μιας παλιάς πολυκατοικίας στην οδό Αιόλου, με παλιά γραφεία και ραφεία, και ασύμμετρα δωμάτια μεταμορφώνονται σε έναν ωραίο εκθεσιακό χώρο, όπου κάθε έργο –βίντεο,φωτογραφία, ζωγραφική και εγκαταστάσεις– βρίσκει τη θέση του. Σε ένα μικρό μπαλκονάκι έχει τη φωλιά της μια οικογένεια γλάρων, που παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και έχουν κάνειτέχνη τις χαμηλές πτήσεις. Ο χώρος ανήκει σε μια κτηματομεσιτική εταιρεία που τον παραχώρησε στους καλλιτέχνες για την έκθεση.
Περιμένοντας τον Τζεφ Κουνς
Τα ονόματα των καλλιτεχνών είναι δυσπρόφερτα. Τα συλλαβίζεις αλλά μετάδυσκολεύεσαι να τα θυμηθείς. Οι δημιουργίες τους όμως αποτυπώνονταιαμέσως στο μυαλό γιατί έχουν δύναμη, ειλικρίνεια και φρεσκάδα. ΟΜατζίντ Μα' σούμι Ραντ λ.χ. έφτιαξε ένα βίντεο με τον εαυτό του ναβρίζει και να πυροβολεί μια φωτογραφία του διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης. Ο Βαχίντ Σαριφιάν κάθεται στριμωγμένοςστο ράφι μιας βιβλιοθήκης «περιμένοντας τον Τζεφ Κουνς», αλλά ο Αμερικανός καλλιτέχνης δεν λέει να φανεί. Ο Μαμαλί Σαφαχί που ζει στοΠαρίσι σχολιάζει με τα έργα του την –απαγορευμένη στο Ιράν–ομοφυλοφιλία. Ο Μαχμούντ Μπακχσί έχει τοποθετήσει μέσα σε ένα δωμάτιο με ντίσκο μπολ (με τη χορευτική μουσική να σου παίρνει τα αυτιά), μια σειρά από γυναικείες κούκλες βιτρίνας καλυμμένες με χιτζάμπ. Αν κολλήσεις το μάτι σου στο δικό τους βλέπεις πορνό ερασιτεχνικά βίντεο.Ολα αυτά σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν ντισκοτέκ, οι γυναίκες δενκυκλοφορούν εύκολα μόνες, αλλά τα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου απότα κινητά τηλέφωνα είναι διαδεδομένα.


Ιnfo
Η έκθεση «Το λιοντάρι κάτω από το ουράνιο τόξο» θα διαρκέσει μέχρι καιτις 22 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο της οδού Αιόλου 48 - 50. Τοαφιέρωμα διοργανώνεται από την D. ART. Ωρες λειτουργίας Τρίτη -Κυριακή 16.00 - 22.00.

1 σχόλιο:

Skouliki είπε...

καλες οι πληροφοριες σου οεοοοο