Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

Μήπως πρέπει να ασχοληθείτε όλοι με τη μουσική????

Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη και τη γλώσσα

Τα παιδιά τα οποία μαθαίνουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο έχουν καλύτερη μνήμη και γλωσσικές δεξιότητες. Άτομα τα οποία έχουν υποστεί κάποιας μορφής βλάβης στον εγκέφαλο ή ένα τραυματισμό με απώλεια μνήμης, μπορούν να επανακτήσουν μέρος της απώλειας της μνήμης τους μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο.
Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από έρευνα που έκαναν ψυχολόγοι από το Κινεζικό πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ σε 90 μαθητές ηλικίας από 6 έως 15 ετών.
Οι μισοί από αυτούς είχαν εκπαιδευτεί στη μουσική και έμαθαν να παίζουν μουσικά όργανα στην ορχήστρα εγχόρδων του σχολείου τους για χρονικά διαστήματα από1 έως 5 χρόνια.
Οι υπόλοιποι μισοί δεν είχαν καθόλου εκπαίδευση στη μουσική.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους μαθητές σε τεστ προφορικής μνήμης. Τους διάβασαν μια λίστα από λέξεις και οι μαθητές έπρεπε να τις θυμηθούν 10 και 30 λεπτά μετά.
Επίσης υπέβαλαν τους μαθητές σε τεστ οπτικής μνήμης. Τους έδειξαν μια σειρά από εικόνες και οι μαθητές έπρεπε να τις θυμηθούν μετά. Τα τεστ προφορικής και οπτικής μνήμης έγιναν στους μαθητές 3 φορές στον καθένα.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι οι μαθητές που είχαν μουσική εκπαίδευση, είχαν σημαντικά καλύτερη προφορική μνήμη. Οι μαθητές αυτοί είχαν την ικανότητα να θυμούνται πολύ καλύτερα από τους άλλους τις λέξεις τις οποίες είχαν ακούσει. Παράλληλα βρέθηκε ότι όσο περισσότερα ήταν τα χρόνια που είχαν τύχει εκπαίδευσης, τόσο πιο καλή ήταν η προφορική τους μνήμη.
Όσον αφορά την οπτική μνήμη, δηλαδή την ικανότητα να θυμούνται εικόνες που είχαν δει, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων των μαθητών.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1998, η ίδια ομάδα των ερευνητών είχε βρει ανάλογα αποτελέσματα σε 60 φοιτήτριες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Και στις φοιτήτριες είχε βρεθεί ότι αυτές που είχαν 6 χρόνια μουσικής εκπαίδευσης, παρουσίαζαν μια καλύτερη προφορική μνήμη από τις υπόλοιπες.
Πως όμως η μουσική βοηθά την προφορική μνήμη;
Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, βοηθά την ανάπτυξη του αριστερού εγκεφαλικού κροταφικού λοβού. Ο αριστερός κροταφικός λοβός επεξεργάζεται τις ηχητικές πληροφορίες που εισάγονται στον εγκέφαλο.
Παράλληλα όμως αναπτύσσεται μέσα στον αριστερό κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, ένα άλλο μέρος (planum temporale), το οποίο είναι υπεύθυνο για την προφορική μνήμη.
Με τον τρόπο αυτό η βελτίωση της προφορικής μνήμης των παιδιών είναι ένα δευτερογενές παράγωγο της μουσικής τους εκπαίδευσης.
Έρευνες που έγιναν σε μουσικούς με μαγνητική τομογραφία έδειξαν ότι στον κροταφικό λοβό, το μέρος που είναι υπεύθυνο για την προφορική μνήμη είναι μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έχει σημασία ποιο όργανο μαθαίνουν τα παιδιά όσον αφορά τη βελτίωση της μνήμης. Είναι η διαδικασία της μουσικής εκπαίδευσης που είναι ευεργετική για τη μνήμη.
Το φαινόμενο αυτό δηλαδή της ανάπτυξης και άλλων τμημάτων του εγκεφάλου όταν υπάρχει μια μορφή εκπαίδευσης, μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβες του εγκέφαλου μετά από κάποιο νόσημα ή τραυματισμό.
Όταν δηλαδή κάποιος μαθαίνει και εκπαιδεύεται για κάτι, είναι πολύ πιθανόν να αποκτά και άλλες δευτερογενείς δεξιότητες που αναπτύσσονται παράλληλα με αυτά που έχει σαν αρχικό στόχο να μάθει.
Οι γονείς που αγαπούν τη μουσική μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τα παιδιά τους βάζοντάς τα να μάθουν μουσική και μουσικά όργανα από τον καιρό που είναι μικρά.

2 σχόλια:

Zealot Ape είπε...

ει μουσοικη βωειθάοι σαι πωλλά παιρεισοταιρα απ' ώσα νομοίζουμαι...ας πούμε στην ωρθογραφεία!!

καλημέρα!

www.radionext.gr είπε...

Απροστάτευτοι 25 εκ. Βρετανοί

Κρατικός υπάλληλος έστειλε στις 18 Οκτωβρίου με ιδιωτικό κούριερ δύο CD-Rom, που περιείχαν απόρρητα στοιχεία, στο Γενικό Λογιστήριο και αυτά... χάθηκαν στον δρόμο. SOS σε 7,5 εκατ. οικογένειες να προσέχουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=147007
Έτσι παρουσιάζετε η είδηση από την πύλη του ΕΘΝΟΥΣ
Επίσης υπάρχει και το ρεπορτάζ έτσι όπως το μετέδωσε το MEGA.


Υπόλογοι για το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της ηλεκτρονικής διαχείρισης προσωπικών δεδομένων -και μάλιστα σε ένα από τα πιο οργανωμένα κράτη του κόσμου- τη Βρετανία.
Αποκαλύφθηκε ότι εδώ και 33 ημέρες τα ονοματεπώνυμα, οι ημερομηνίες γέννησης, οι διευθύνσεις, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης του μισού πληθυσμού της Βρετανίας (για την ακρίβεια 25 εκατομμυρίων πολιτών που δικαιούνται επίδομα τέκνου) βρίσκονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποιον... σκουπιδοτενεκέ με τη μορφή δύο Cd-Rom. Και στη χειρότερη στα χέρια κάποιων χάκερ, που μπορούν να βάλουν χέρι σε καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών.


Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, κάλεσε τους δικαιούχους να ελέγχουν προσεκτικά την κίνηση των λογαριασμών τους, ενώ οι τράπεζες διαβεβαίωσαν ότι θα αποζημιώσουν όποιον πέσει θύμα απάτης ή κλοπής.

Όλα ξεκίνησαν από τη φαεινή ιδέα ενός νέου υπαλλήλου της φορολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, που στις 18 Οκτωβρίου ανέλαβε να στείλει στον οργανισμό ελέγχου δημοσίων δαπανών τα στοιχεία 25 εκατομμυρίων δικαιούχων του αφορολόγητου γονεϊκού επιδόματος. Αντί να προτιμήσει μια ασφαλή υπηρεσιακή οδό, τα έγραψε σε... δύο Cd-Rom και τα έστειλε με κούριερ της ολλανδικής ιδιωτικής εταιρείας ΤΝΤ.

Ύστερα από λίγες ημέρες, ανακάλυψαν ότι τα Cd-Rom δεν είχαν φτάσει στον προορισμό τους και έστειλαν τα 25 εκατομμύρια ονόματα εκ νέου. Όταν διαπίστωσαν ότι τα πρώτα Cd-Rom δεν βρίσκονταν πουθενά, τους έζωσαν τα φίδια και ειδοποίησαν τους προϊσταμένους τους.
Ο πρωθυπουργός και η Αστυνομία το έμαθαν... από τους τελευταίους.
Στη δίνη των αποκαλύψεων, ο Γκόρντον Μπράουν βρήκε την ψυχραιμία να «καθαρίσει» με ένα απλό συγνώμη στη Βουλή, ενώ επιμένει στην καθιέρωση ατομικών ιατρικών αρχείων και βιομετρικών ταυτοτήτων, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κοινωνικών οργανώσεων.

«Ο λαός είναι οργισμένος και απελπισμένος από την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει στοιχειωδώς τους πολίτες. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι απορίας άξιον πώς επιμένει στις βιομετρικές ταυτότητες ύστερα από αυτό το φιάσκο»

Γκάφες

Μια αλυσίδα από γκάφες, ερασιτεχνισμούς, ασυνεννοησία και ευθυνοφοβία των οικονομικών υπηρεσιών, της Αστυνομίας και της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χθεσινό «μπάχαλο» και να καταρρεύσει ο μύθος της ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών δεδομένων από κρατικές υπηρεσίες, τονίζουν στα επικριτικά δημοσιεύματά τους οι βρετανικές εφημερίδες.
Το τραγικό είναι ότι οι γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών προσπάθησαν να κουκουλώσουν εκ των ενόντων το σκάνδαλο, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ενημέρωσαν τους διοικητές τους για την απώλεια μόλις στις 3 Νοεμβρίου. Αυτοί, με τη σειρά τους, το είπαν στον πρωθυπουργό στις 10 Νοεμβρίου, μήπως και στο μεταξύ βρεθούν τα επίμαχα Cd-Rom. Κι εκείνος εδέησε να... καλέσει την Αστυνομία μόλις στις 14 Νοεμβρίου. Στη Βουλή, ο Μπράουν δεν παρέλειψε να εξάρει τη «θαυμάσια δουλειά» που κάνει ο υπουργός του των Οικονομικών, ενώ περιορίστηκε να εκφράσει τη «βαθιά λύπη και τη συγνώμη του για την ενόχληση και την ανησυχία που προκλήθηκε σε εκατομμύρια οικογένειες».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλιστεί ότι τα εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση είναι ασφαλή», δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Ακόμη διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν απάτη ή εγκληματική ενέργεια πίσω από την απώλεια των δύο CD-Rom.
Η φορολογική υπηρεσία έθεσε στη διάθεση των 25 εκατομμυρίων δικαιούχων ειδική τηλεφωνική γραμμή, για αλλαγές αριθμού κοινωνικής ασφάλισης. Η αλλαγή τραπεζικών λογαριασμών θα κοστίσει εκατομμύρια δολάρια, που θα μετακυλιστούν στις πλάτες των φορολογουμένων.
Η βρετανική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζήτησε περισσότερες αρμοδιότητες ελέγχου των κρατικών υπηρεσιών, καλώντας την κυβέρνηση να αποθηκεύσει ελάχιστα στοιχεία στις νέες ταυτότητες.

ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ: «Η ΣΥΜΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - Ποιος αποφάσισε να ταχυδρομήσει προσωπικά και οικονομικά δεδομένα 25 εκατομμυρίων ανθρώπων με ένα απλό ντιλίβερι; - Τι απέγιναν τα χαμένα CD-Rom; Μήπως έπεσαν σε χέρια απατεώνων; - Γιατί η κυβέρνηση έκανε 10 μέρες να πληροφορήσει τον κόσμο; - Πότε θα σιγουρευτεί ξανά ο βρετανικός λαός ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός είναι ασφαλής;».
GUARDIAN: «Χαμένα στο ταχυδρομείο - 25 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν μετά τη απώλεια δίσκων με δεδομένα - Φόβοι για μαζικές απάτες μετά την παραπλάνηση 7,5 εκατομμυρίων οικογενειών».
FΙΝΑΝCΙΑL TIMES: «Μαζική απώλεια δεδομένων πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο»
ΤΙΜΕS: «25 εκατομμύρια Βρετανοί κινδυνεύουν να πέσουν θύματα τραπεζικής απάτης».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΤΗΣ ALISE ΜΙLΕS

Ψευδεπίγραφη η αίσθηση ασφάλειας του κράτους ?

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια ?
Εάν δεν μπορεί μια κυβέρνηση-ένα κράτος- της Ε.Ε. να προστατεύσει τους πολίτες του από τα βασικά, τότε από τι μπορεί να μας προστατέψει;
Αυτό και εάν είναι ασύμμετρη απειλή.
Εντελώς, απίστευτα και αδικαιολόγητα ηλίθιοι. Είναι κάτι παραπάνω από αστείο, κάτι ακατανόητο, εγκληματικά ανεύθυνο και πέρα για πέρα εξευτελιστικό. Είναι σοκαριστικό, γελοίο και ξεκαρδιστικό.

Κάποιος δίνει ένα CD που περιέχει απόρρητα στοιχεία 25 εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν τύπο με μια μηχανή; Και αυτός το χάνει; Φυσικά μια μαζική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων ή μια οικονομική απάτη δεν θα μπορούσε να γίνει κατ αυτόν τον τρόπο. Παραείναι χαοτικό. Αυτό όμως που συνέβη, καταδεικνύει την αίσθηση ανασφάλειας που πηγάζει από τα επίσημα όργανα του κράτους. Έτσι καταλαβαίνουμε πόσο ψευδεπίγραφη είναι η αίσθηση ασφάλειας που μας παρέχει το κράτος. Είναι η ίδια ψευδαίσθηση που κρύβεται πίσω από κάθε προσπάθεια του κράτους να λάβει πιο σκληρά μέτρα για την εθνική ασφάλεια. Η τρομοκρατία ενεργεί με μη προβλέψιμους τρόπους. Αυτό που σοκάρει, καθώς φαίνεται, είναι ο εντελώς τυχαίος τρόπος, με τον οποίο χάθηκαν τα προσωπικά δεδομένα. Κάποιος έκανε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί: πέρασε ευαίσθητα δεδομένα σε ένα CD και τα έστειλε με το ταχυδρομείο.

Ερωτήματα της Press-gr προς κάθε υπεύθυνο

Πως διασφαλίζεται η Data στην Ελλάδα ?

Μετά το παράδειγμα της Αγγλίας πως καθησυχάζετε τον Έλληνα πολίτη οτι τα στοιχεία του δεν θα φτάσουν σε λάθος χέρια ?

Ποιος έχει την εύθηνη της ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων ?

Ποια κρατική ή άλλη αρχή είναι επιφορτισμένη με την φύλαξη των προσωπικών απόρρητον στοιχείων μας ?

Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας σε αυτού του είδους την απειλή ?

Ποιος είναι αρμόδιος να απαντήσει ?

Με τιμή
www.radionext.gr