Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

90 μηνύματα ή κλήσεις μέσω κινητού την ημέρα!



Μία έρευνα που έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων βρήκε ότι το ένα τρίτο των 575 παιδιών ηλικίας Γυμνασίου, χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο περισσότερες από 90 φορές την ημέρα! Τις περισσότερες φορές το χρησιμοποιούν επειδή βαριούνται ή όταν δεν έχουν καλή διάθεση.
Οι μαθητές αυτοί που έκαναν την μεγαλύτερη χρήση του κινητού τους, είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ άγχους και κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους έκαναν πιο "μέτρια" χρήση του κινητού, δηλαδή, μέχρι... 70 φορές την ημέρα!
Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι οι 2 στους 5 μαθητές ηλικίας 8 εώς 18 είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αφιερώνουν περίπου μία ώρα την ημέρα μιλώντας στο κινητό, χρόνος ίσος με αυτόν που ξοδεύουν για να κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι...Και παλαιότερες έρευνες βρήκαν σχέση μεταξύ της μεγάλης χρήσης του κινητού και της κατάθλιψης, ενώ κάποιες άλλες έδειξαν ότι οι νέοι ταυτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο με την προσωπική τους ταυτότητα.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, για τους νέους, τα κινητά δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Οι νέοι τα αντιλαμβάνονται ως πύλες μέσω των οποίων έρχονται σε επαφή και διατηρούν την επαφή με άλλους, ουσιαστικά αποτελούν προέκταση των εαυτών τους.
Σε άλλη έρευνα, με δείγμα μαθητές από τη Νότια Κορέα, οι μαθητές που έκαναν υπερβολική χρήση του κινητού τους δε βρέθηκε να έχουν κατάθλιψη αλλά περισσότερο άγχος. Αγχος που προκύπτει από τα προβλήματά τους με άλλους, την κοινωνική τους θέση κ.λπ. Προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα με το να έρχονται σε επαφή με άλλους. Οι μαθητές αυτής της έρευνας χρησιμοποιούσαν το κινητό τους κάθε 10 λεπτά, ενώ τις περισσότερες φορές έστελναν μηνύματα. Εξέταζαν συνεχώς το τηλέφωνό τους για το εάν έχουν λάβει απάντηση και συχνά θύμωναν όταν το άλλο άτομο δεν τους απαντούσε. Η υπόθεση που προσπάθησε να εξετάσει στην έρευνά του ο καθηγητής Χα, Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέα, ήταν ότι η έλλειψη της δυνατότητας χρήσης του κινητού θα προκαλούσε στους νέους συμπτώματα στέρησης. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς βρέθηκε ότι η χρήση του κινητού συνδεόταν περισσότερο με την αυτοπεποίθηση των νέων. Οι μαθητές που χρησιμοποιούσαν περισσότερο συχνά το κινητό τους είχαν χειρότερο σκορ σε τεστ άγχους, κατάθλιψης και έκφρασης συναισθημάτων.

3 σχόλια:

Skouliki είπε...

εδω ζωον ....καλημερα μικρη μου..

φιλι και κερασμα καφε να παει καλα η μεραα

Πίκος Απίκος είπε...

Ε, λοιπόν τολμώ να πω ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι το συγκεκριμένο θέμα. Πάντα απέδιδα τα κενά βλέμματα των μαθητών που χρησιμοποιούν πολύ το κινητό στο ότι μαζί με τις μονάδες κατέβαινε και το ΙQ τους...

Δεν πειράζει, κανείς δεν είναι τέλειος ούτε εγώ, ούτε οι μαθητές:)

tzonakos είπε...

Δεν ειναι νορμαλ ρε παιδιά αυτο που γίνεται με τα κινητά !
Διάβασα το θεμα αυτο εδω προχθες αλλα δεν απάντησα λόγω προβλήματος σύνδεσης.
Νομίζω οτι πρέπει κάποιο μετρο, αν πας μάλιστα σε περιοχές με πολλές καφετέριες, πχ Θησείο μεσημεριανή ωρα με λιακάδα, θα δείς εκατοντάδες με ενα μέσο όρο ηλικίας 19-20 το πολύ, οι 8/10 με ενα κινητό στο χέρι να γράφει μύνημα με ταχύτητα του φωτός ή να μιλάει με αυτό.
Σίγουρα αυτα τα παιδιά εχουν κινητό δικό τους απο τα 12 τους !
Δεν κάνει κακό αν εχεις και ενα μέτρο.