Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Όχι στο ρατσισμό από την κούνια


Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την καμπάνια «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια», που αποτελείται από 40 κοινωνικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες και στηρίζεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια εδώ και αρκετούς μήνες για τη συλλογή υπογραφών (www.kounia.org) για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ ζητάει παράλληλα την αλλαγή της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει στα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για περίπου 200.000 παιδιά, νέες και νέους που, όπως καταλαβαίνετε, ενώ δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα παιδιά που είναι συμμαθητές των δικών μας παιδιών όταν ενηλικιωθούν «βαφτίζονται» μετανάστες προερχόμενοι από τη χώρα προέλευσης των γονιών τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα εργαστούν πολύ γρήγορα και θα έχουν ένσημα είτε θα απελαθούν ή θα ζήσουν στο γνωστό καθεστώς της «ημιπαρανομίας» στο οποίο δυστυχώς ζουν πολλοί μετανάστες στη χώρα μας.

Η καμπάνια «Όχι στο Ρατσισμό από την Κούνια», που διεκδικεί «ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», καλεί το υπουργείο εσωτερικών να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας .

Ζητά συγκεκριμένα:

Την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των παιδιών και των νέων που ζουν στη χώρα μας. Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στην ελληνική εκπαίδευση.

· Την τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα δημοτολόγια των Δήμων όπου γεννιούνται
· Την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση και με πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν 3 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου (όπως οι ομογενείς)
· Την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα
· Την παροχή, τουλάχιστον, άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση
· Την προώθηση μέτρων για την ένταξη των μεταναστών και τη στήριξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς, μέσα από ενεργητικές πολιτικές που θα αποτρέπουν φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού .
http://www.kounia.org

10 σχόλια:

Lily είπε...

Ο/Η island άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Όχι στο ρατσισμό από την κούνια":

Καλησπέρα...Πολύ καλό το άρθρο σου.Να ξέρεις πάντως πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό.Οι μικρασιάτες όταν ήταν στην Τουρκία τους μισούσαν οι Τούρκοι σαν Έλληνες ενώ όταν ήρθαν στην Ελλάδα τους λέγαμε τουρκόσπορους.Οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζονται απο εμάς ως Αλβανοί ενώ οι Αλβανοί τους θεωρούν καταπατητές Έλληνες της αλβανικής περιοχής...


Το οποίο και διέγραψα κατ’ λάθος…και αφού δεν μπορούσα να το επαναφέρω από το blog μου το έκανα copy – paste όπως μου ήρθε στο mail μου και σας το παραθέτω. Ζήτω 1000 συγνώμη από τον φίλο, άλλα είμαι στην δουλεία και λόγο φόρτου έκανα πατάτα!!!

Skouliki είπε...

θα συμφωνησω σε οτι διαβασα τα ειπες ολα ...νομιζω οτι ο καθενας μεσα του αναγνωριζει το σωστο και το δικαιο και πραττει αναλογως


σημ αν θες skouliki04@hotmail.com


filiaaaaaaaa

island είπε...

Καλησπέρα...Πολύ καλό το άρθρο σου.Να ξέρεις πάντως πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό.Οι μικρασιάτες όταν ήταν στην Τουρκία τους μισούσαν οι Τούρκοι σαν Έλληνες ενώ όταν ήρθαν στην Ελλάδα τους λέγαμε τουρκόσπορους.Οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζονται απο εμάς ως Αλβανοί ενώ οι Αλβανοί τους θεωρούν καταπατητές Έλληνες της αλβανικής περιοχής...
Δον'τ γουόρι...ουδείς άσφαλτος όπως έχει πει και η λαίη αν.Και εξ'άλλου σιγά το λάθος...το επανέφερα.
Θα ξαναπεράσω σίγουρα...

Swell είπε...

Καλημέρα,

Θυμάσαι μήπως τη φασαρία κάθε φορά που κρατούσε τη σημαία στην παρέλαση ξένος; Ή τη μάχη για να μην δημιουργηθεί εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ σε διάφορες περιοχές. Όχι δεν είμαστε ρατσιστές, όπως λέει και ο Παρασκευαΐδης.

KitsosMitsos είπε...

Ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

swsto....polu kalo to sxolio pou ekanes...!!

Lily είπε...

@ island : Το ξέρω αυτό που λες και από κουβέντες που έχω κάνει με ανθρώπους που ήρθαν από Αλβανία στα 5 τους χρόνια εδώ τους λέμε κώλο- Αλβανούς και εκεί κώλο- ‘Έλληνες και έτσι καταλήγουν άπατρις σχετική αναφορά σε αυτό το φαινόμενο γίνεται και στην ταινία « Πολίτικη Κουζίνα » όμως ο κόσμος προχωράει και υποτίθεται ότι εκπολιτίζεται…και τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν

@ swell : Φυσικά ο όλος χαβαλές με τους μαθητές και την σημαία γινόταν για τους μαθητές των λιγότερο ανατηγμένων οικονομικά χωρών δεν είμαι πολύ σίγουρη αν θα είχαμε τόσο πρόβλημα αν την σημαία την κρατούσε κάποιος Αμερικάνος ή Γερμανός μαθητής (αυτό πως λέγετε επιλεκτικός ρατσισμός ? )

island είπε...

Δεν θα εκλείψουν δυστυχώς.Έχουν περάσει πλέον στο ντι εν έι του Έλληνα και δεν βγαίνουν εύκολα.Καλύτερα να μάθουμε να ζούμε με αυτά.(πρόσφατο παράδειγμα η είσοδος της ακροδεξιάς στη Βουλή).

Lily είπε...

@ island: Η είσοδος του ΛΑΟΣ στην βουλή έμενα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα δεν θεωρώ ότι ξαφνικά πληθύνανε οι ακροδεξιοί στην Ελλάδα. Είναι οι ακροδεξιά μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ που απογοητευμένοι από την διακυβέρνηση της χώρα και μην μπορώντας (για ιδεολογικούς λόγους ) να ψηφίσουν κάτι άλλο ψήφισαν ΛΑΟΣ.
Από την άλλη θεωρώ ότι η παραίτηση είναι κακός δρόμος!!! Τι δηλαδή να μάθουμε να ζούμε και να υποστηρίζουμε σιωπώντας ότι θεωρούμε κακό, άδικο, και ενάντια στης αρχές μας και τα πιστεύω μας ??!!!

island είπε...

Δεν είπα να κάτσουμε στα αυγά μας.Είπα απλά να μην πέφτουμε απο τα σύννεφα σε κάτι τέτοιες καταστάσεις και να τις θεωρούμε πλέον δεδομένες ώστε να ξέρουμε πλέον ότι η αντίδραση θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και το λινκ και ανταποδίδω...